Normativa sobre prevenció del blanqueig de capitals
- Què és el Blanqueig de diners o valors?
- Quin és l’organisme regulador en matèria de Prevenció del Blanqueig de Capitals i el finançament del terrorisme a Andorra?
- Quines són les funcions de la UIFAND?
- Quins són els subjectes obligats de la llei?
Què és el Blanqueig de diners o valors?
El blanqueig de diners o de valors és l’acció de convertir o transmetre diners, béns o valors que provinguin directament o indirecta de qualsevol activitat delictiva que tingui assenyalada una pena de presó, el límit mínim de la qual sigui superior a sis mesos, o de qualsevol delicte relatiu a la prostitució; al tràfic d’òrgans, teixits, cèl·lules o gàmetes humans, tràfic d’éssers humans i menors; a l’estafa, l’apropiació indeguda i l’administració deslleial; a les insolvències punibles; a la propietat intel·lectual i industrial; a l’ús d’informació privilegiada; a la defraudació a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social; al contraban; a la manipulació de mercat; al delicte fiscal agreujat; al tràfic d’immigrants clandestins; al tràfic d’armes, municions i explosius; al tràfic de substàncies nocives; al tràfic il·legal de drogues tòxiques; al medi ambient i els recursos naturals; al tràfic de flora protegida i d’espècies amenaçades o protegides; a les associacions il·lícites, a la concussió i a les exaccions il·legals; a la corrupció i el tràfic d’influències; al finançament il·legal de partits; al malbaratament de capitals públics; o a la falsedat de documents; coneixent la procedència, amb el propòsit d’amagar o dissimular l’origen il·lícit o d’ajudar a qualsevol persona que hagi participat en la comissió del delicte a eludir les conseqüències jurídiques dels seus actes.
Quin és l’organisme regulador en matèria de Prevenció del Blanqueig de Capitals i el finançament del terrorisme a Andorra?
La Unitat d’Intel·ligència Financera d’ Andorra (UIFAND) és l’òrgan competent per impulsar i coordinar les mesures de prevenció i lluita contra el blanqueig de fons, contra el finançament del terrorisme i contra la proliferació d’armes de destrucció massiva. Es va crear l’any 2000 i va iniciar les seves funcions en el mes de juliol del 2001.
Quines són les funcions de la UIFAND?
- Dirigir i impulsar les activitats de prevenció i de lluita contra la utilització de les entitats del sistema financer o d’altra naturalesa del país per al blanqueig de fons o el finançament del terrorisme.
- Sol·licitar qualsevol informació o documents als subjectes obligats en l’exercici de les seves funcions.
- Realitzar inspeccions in situ a les dependències dels subjectes obligats.
- Demanar i rebre qualsevol informació a la Policia o a qualsevol organisme oficial dins dels límits de la seva missió.
- Recollir, reunir i analitzar les declaracions dels subjectes obligats així com totes les comunicacions escrites o verbals rebudes i fer una valoració dels fets.
- Ordenar el bloqueig de les operacions que estimi oportunes, sota l’existència d’indicis d’un acte de blanqueig de fons o de finançament del terrorisme.
- Cooperar amb altres organismes estrangers.
- Sancionar les infraccions administratives establertes a la Llei.
Quins són els subjectes obligats de la llei?
Aquesta Llei s’aplica als següents subjectes obligats:
- Subjectes obligats financers, que són les persones físiques o jurídiques que pertanyen a les categories següents:
a) entitats operatives del sistema financer;
b) companyies d’assegurances autoritzades a operar en el ram de vida;
c) corredors d’assegurances, persones físiques o jurídiques que, a canvi d’una remuneració, realitzin una activitat de mediació d’assegurances en el ram vida;
d) institucions de gir postal;
e) sucursals situades a Andorra dels subjectes obligats indicats a les lletres a) a d), amb independència del lloc on tinguin la seva administració central.
- Les següents persones físiques o jurídiques, en l’exercici de la seva activitat professional:
a) comptables externs, assessors fiscals i auditors;
b) notaris, advocats i membres d’altres professions jurídiques independents, quan participin, actuant en nom i per compte del seu client, en qualsevol operació financera o immobiliària, o assistint en la planificació o realització d’operacions per compte del seu client relatives a:
– la compravenda o altres actes de disposició de béns immobles o entitats;
– la gestió de fons, valors o altres actius del client;
– l’obertura o gestió de comptes bancaris, comptes d’estalvi o comptes de valors;
– l’organització de les aportacions necessàries per a la creació, el funcionament o la gestió de societats;
– la creació, funcionament o gestió de fideïcomisos, societats, associacions, fundacions o estructures anàlogues;
c) economistes, gestors i proveïdors de serveis a societats, altres entitats jurídiques, instruments jurídics de fideïcomís i altres estructures fiduciàries;
d) agents immobiliaris que realitzin activitats relacionades amb la compravenda d’immobles;
e) persones que comerciïn amb béns únicament en la mesura en què els pagaments s’efectuïn o es rebin en efectiu i per import igual o superior a 10.000 euros, ja es realitzin en una operació o en diverses operacions entre les quals sembli existir algun tipus de relació;
f) casinos de joc, presencials i en línia;
g) les associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre en els termes que estableix la disposició addicional primera de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.
h) fideïcomissaris o persones que exerceixin un càrrec equivalent en estructures jurídiques similars al fideïcomís de manera no professional..